Založ si blog

V cukrovej vate – jednoznačne vedie socializmus

Doba je sladká, lietajú včely – idú prázdniny – začína éra rôznych candymanov so svojími zmrzlinami, pukancami, cukrovými vatami, kolotočmi a bazénmi. No a preto – teraz by som sa rád ešte venoval našim čistým mesačným platom v súvislosti s cukrovou vatou. Minule som to urobil som zmrzlinou, no ale takmer nik nebol s mojím výpočtom spokojný. Nevadí, skúsime si teraz porovnať bývalý a terajší režim platovo na pomery cukrovej vaty. Ako je známe – malá cukrová vata stojí jedno Euro. Kedysi stála taká istá – za socializmu – jednu korunu. Som ješitný ani Jurko-Rujko Blanárik /naučil som sa/, a tak vám teraz niečo prevediem na pomery môjho priateľa Petra M. zo Žiliny, ktorého nesmierne desplantovali v minulom režime ako pracujúcu inteligenciu – až tak, že mal nástupný plat, o akom som vlastne ani nepočul – dobre teda: 900 korún. Ja – robotník – som mal tiež v začiatku 80-tych rokov, ale až 1300 Kčs, no po roku praxe už 1500 a po dvoch rokoch návratu z vojenčiny až 1800. Moji rodičia – robotníci mali 3500 kčs a 3100 Kčs. Dnes je nástupný plat všade 400 Eur, ale nezdvihnú ti ho – musíš odísť.

Chcem povedať len to, že za tých Petrových 900 korún si si mohol kúpiť 900 cukrových vát – ale dnes len 400. Kde sa podelo oných 500 cukrových vát, ktoré tento režim ukradol mojim deťom mesačne? A toto je tá otázka, ktorá ma kvári. Ja viem, o chvíľu tu niekto napíše – pre Krista – ale ty máš len 400 Eur? No áno – rovnako ako trištvrte mladých ľudí tejto republiky. Dávno vám hovorím – ak sa aj ozvete, že dnes beriete 900 Eur mesačne – čo je vraj priemerný slovenský plat – tak to len potvrdzuje moje tézy, že koruna sa už dávno premenila na Euro. Teda jedna koruna vtedy rovná sa jedno Euro dnes. A kto má menší plat, než je 1000 Euro mesačne – má smolu. A aby som nebol až taký zabijak – na budúce to prepočítam na byty – tak to sa teda ešte len tešte. – Vy horliví zástancovia tohto demokratického režimu.

Na záver ešte dodám, že dnešný nástupný plat rovná sa už finálny plat – nik ti ho už nezvýši, aj keby hrabal milióny na tvojom chrbte. Kdežto za socializmu ti dvíhali plat celkom pravidelne. Chcem povedať tiež, že kto má dnes 400 Eur plat – má to isté, ako keď si mal za socializmu 400 korún plat – a to nemal nikto. Ani sadisticky desplantovaný Peter M. – môj kámoš. Chcem povedať, že odvtedy nás dali so životnou úrovňou dvoj až trojnásobne dolu – bežných ľudí, isteže. Koho iného? Veď ešte aj výberca parkovného ti ako nejapný Džúzo dnes ironicky povie – už aj on na to prišiel: „Korunček prosím.“ Lebo vie, že vyberá nekresťanské peniaza za nejapné parkovanie, ktoré bolo zdarma – no tak to potrebuje nejako zjemniť, hanbí sa za to – tak akože s humorom – korunček. No je to reálne sakramentsky viacej. Ešte dodám – prečo som teda triasol v ľufte kľúčmi? No lebo mi pridelili byt až po siedmich rokoch a bežným ľuďom už po roku. Tak asi vedeli prečo – hľadal som už aj vtedy nejakú-tú reálne filozofickú pravdu na tomto svete. Len teda, prečo nimi triasli aj tí bežní – no a to sa zase pýtam ja. Už som si zakúpil aj púzdro… Lebo teraz mi žena dodatočne nadáva a posiela ma furt len nanovo crngať na to isté námestie.

Umlčali Arabov. Ale z Múru nárekov sa včera vyvalil mohutný balvan. . .

24.07.2018

… a to s obrovským rachotom. Som všímavý na znamenia. Raz som verejne povedal – že ak nemôžem robiť žurnalistiku práve ja – ak musím verejne mlčať, potom nech kričia za mňa tieto balvany. Bolo to pre to, že pred 12timi rokmi, zrušil župan župné noviny – hneď po slávnostne vyhraných voľbách – ani kockatohlavý krutohlav neznášajúc kultúru [...]

Farár Kuffa a horolezec Fiala – duchovné veci súvisia, lenže treba mať videnie

22.07.2018

Chcel by som vám sprístupniť túto zvláštnosť, ktorú som si povšimol za posledné dni na Slovensku. Najskôr vyšla táto pikantná anekdota o farárovi Kuffovi, ktorú zažil. Veľmi ma prekvapilo, ako prebral toto publikum v kostole – s týmto! Vraj ho obťažovala v aute mladá prostitútka na parkovisku. Ale povedal som si – čistému je všetko čisté – nič za [...]

Vyhlasujem nový žáner starého tmárstva, presnejšie nového vinárstva

30.05.2018

Prisvojujem si autorstvo – nový žáner v novinárstve ako jej obohatenie. Všimol som si, že starí vinári, presnejšie noví novinári píšuci do internetových periodík – digitálnych – nikdy nepoužívajú a ani nepoužili na záver svojho článku žiaden link na nejakú pesničku, ktorú takýto ich článok evokuje. Robím to len ja. Neviem prečo to takto nerobia. [...]

pellegrini, vila na slavíne

Prezidentské bývanie sa hľadá desaťročia, Pellegrini dedí veľký hriech svojich predchodcov. Čo hovorí úrad a analytik?

29.04.2024 06:00

Bezpečnostný analytik aj Úrad na ochranu ústavných činiteľov uviedli, že vlastné bývanie je potrebné aj kvôli incidentom. Je otázne, či sa budúci prezident Peter Pellegrini bude touto dilemou zaoberať.

Ukrajina, Bohdana

Expert z Ukrajiny: Rozhodujeme sa, či zachránime mestá alebo vojakov

29.04.2024 06:00

Myšlienka predčasných rokovaní o mieri na Ukrajine nie je veľmi populárna, hoci stále viac ľudí v politickom vedení štátu aj vo verejnosti nad ňou uvažuje.

Dušan Lehotský, učiteľ, tréner atletiky

Vychoval viacerých majstrov ČSSR v atletike: Na školských pretekoch som len čumel. Keď to takto pôjde ďalej, v tridsiatke budú o barlách

29.04.2024 00:00

Dušan Lehotský v Levoči učil telocvik a viedol mladých športovcov 44 rokov.

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

bignewspaper

Neplašte svetu škovránky v cukrovej vate nad obzorom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 96
Celková čítanosť: 280649x
Priemerná čítanosť článkov: 2923x

Autor blogu

Kategórie