Založ si blog

Musel si mať Melindu šampón, rifle – superky a cukríky Bon Pari z Tuzexu – ak si chcel byť hiťák

Musel si mať prosto rifle - inak sa ti posmievali, len ťažko si mohol imponovať.

Musel si mať prosto rifle – inak sa ti posmievali, len ťažko si mohol imponovať.

Šampón Melinda z Maďarska, páperovku – vetrovku, superky – rifle a Marlborky, tvrdé Sparty, Ligerosky – predali ti pri cirkuse – pri najhoršom zelené Mentholky pre baby nachystané už, alebo tričko s americkou, alebo anglickou vlajkou a Bon Pari – no a vtedy – takto vystrojený – bol si najväčší king na svete. Za socializmu – zväčša – nikto nemal toto všetko po kope. Každý mal len niečo z toho – no aj tak bol už takmer najväčší na svete king. Na a ak si mal aj vyšúchané gate za sto bónov a nejaké tie záplaty na tých zúžených rifliach – no tak to už ani nehovorím. Mohli byť aj gumené honzotrágle – ale potom sa patrilo mať ich vzadu na kríž.No a ak si mal ešte k tomu aj dlhé vlasy – že ťa nasilu nedonútili dať sa ostrihať v škole, alebo v robote – tak to už ani nehovorím. No a ak si mal aj dlhú reťaz s krížom na krku ani farári – stačilo aj plechovú, ale bez toho panáčika – tak to si bol už úplne super. Ak si chcel zahrnúť svoju krásku blahobytom – musel si jej kúpiť žuvačky a zase, že tuzexové – Spearmint, v žiadnom prípade nie iba to ružové Pedro sladké. Najlepšie boli cigaretové – kúpil si aj na strelnici u kolotočiarov v maringotke. Isteže, aj sám si musel stále hladne, presnejšie bezohľadne žvjakať nejaký ten buble gum ani kanadskí hokejista zo zámoria, však áno. Musel si byť prosto bezohľadný žvjakač, pripadne dať do huby cigaretu a práve vtedy začať niečo rozprávať – aby sa ti tak začala hojdať, komíhať – ako v tom filme ten Belmondo, povedzme. Ale pre babu si mohol mať doma zakúpené, povedzme aj jahodové,alebo banánové Benco na koktajl.

Aha a takmer som zabudol, to tričko mohlo byť pri najhoršom aj prefarbené v kastróle s farbivom Dúha, ale muselo byť zviazané špagátmi, aby tam vznikla taká pavučina, alebo terč. Ideálne tak červené, alebo modré. Mohlo byť aj biele, ale musel si mať zase na prsiach, alebo ešte lepšie vzadu na pleciach nastriekané sprejom cez papierovú šablónu buď HIPPIES, alebo potom zbavílo aj BEATLES. Mohol si mať aj portrét Johnna Lennona, ale to si musel všade hovoriť, oklamať najmä učiteľov v škole či strážnika na ulici, že je to ten Che Guevara – ten kubánsky komunista. No a papajku cez plece – riflovú sám ušiť s dlhým trákom, pri najhoršom brašňu vojenskú pieskovej farby z plynovej masky. Ak si nemal páperovku, nevadilo – ale musel si si aspoň zaslať do Nemecka o nálepku Gulf, alebo také niečo a nalepiť si ju na tú obyčajnú vetrovku. Tiež – ak si nemal rifľovú bundu – nevadilo zase až tak – ale musel si mať buď ten hrubý robotnícky prešivák, alebo ešte lepšie, ten tenký vyfasovaný z Chemickej – antikyselinový, ale poriadne dlhý, čo najdlhší. No a na nohách isteže dreváky kvázi skupina ABBA, KISS a tak podobne. Najlepšie červené s hviezdami, alebo modré. Pri najhoršom mohli byť aj biele. No trápnejšie boli tie s iba remienkom cez špičku – ale pri najhoršom – mohlo byť – ale nemať ich s ponožkami, len na holú nohu. No a ak si nemal to tričko – stačilo mať pri najhoršom dlhú zelenú vojenskú tatkovú košeľu až po kolená, takzvanú rubášku, no ale potom už bezpodmienečne na nohách mať celé plátené tenisky – číny – lenže trocha ich aj popísať perom. No a vtedy si bol už ale zaručene HIŤÁK. Ani nehovoriac, že by si mal motorku Mustanga, alebo Crossku – mohla to byť aj päťdesiatka, ale vonkoncom však už nie ten pekáč, ten kufor – značky Pionier, alebo deväťdesiatka Skúter – no to by si sa teda ale riadne zhodil. Jedine, ak by si si dal na sedlo toho Pioniera ušiť také kožené strapce.
No a nebodaj, že si mal nejaké tie bony z TUZEXU… Alebo plagát DEEP PURPLE z magazínu BRAVO, alebo aspoň Popular, pri najhoršom Janka Lehotského z Modusu v izbe na stene… A musel si počúvať hitparádu džokeja Fera Horu, alebo aspoň v tichosti ladiť Rádio Luxemburg v noci s Jolly Jokeyom, z ktorého sa všetci komunisti smiali, no dnes sú vo všetkých komerčných rádiách – takíto istí everybody – Jolly Jokeji. Mohol si ísť na diskotéku – čaj do Domu odborov, ale musel si strpieť skupinu Sírius, alebo Patent. Tí museli len slušne spievať a nie, že robiť tam príliš prudké pohyby s gitarami a ani nijako inak bláznieť tak publikum a tanečníkov. A ani moc bubnovať. Najväčším hitom bol Shugar baby love od Rabittis. A ak si toto všetko dodržal – tak to už by si bol najväčší newspaper tejto bezinvenčnej periférie.
To je zvláštne, ale veď teraz už takto chodia zase bezdomovci. Chce mi tu niekto naznačiť, že my sme sa tu za socializmu ako hiťáci iba opičili po amerických a anglických bezdomovcoch? Aha, a takmer som zabudol, v žiadnom prípade si nesmel mať široké zvonové tesiláky a fosforák hrebeň vzadu vo vačku trčiac. No a už vôbec si nesmel byť ulízaný na bok, ale mať veterné háro. Nesmel si mať ani špicmangy a ani lakírky. A tiež nie károvanú košeľu, nedajboh, že zapnutú pod krkom gombík. No to by si bol prosto jeden gacho smradľavý. Síce áno, ale podľa komoušov nehrozil z toho militarizmus, nacizmus, náboženstvo, vlastizradizmus, oportunizmus a revizionizmus. A ani žiadna iná rebélia.

Umlčali Arabov. Ale z Múru nárekov sa včera vyvalil mohutný balvan. . .

24.07.2018

… a to s obrovským rachotom. Som všímavý na znamenia. Raz som verejne povedal – že ak nemôžem robiť žurnalistiku práve ja – ak musím verejne mlčať, potom nech kričia za mňa tieto balvany. Bolo to pre to, že pred 12timi rokmi, zrušil župan župné noviny – hneď po slávnostne vyhraných voľbách – ani kockatohlavý krutohlav neznášajúc kultúru [...]

Farár Kuffa a horolezec Fiala – duchovné veci súvisia, lenže treba mať videnie

22.07.2018

Chcel by som vám sprístupniť túto zvláštnosť, ktorú som si povšimol za posledné dni na Slovensku. Najskôr vyšla táto pikantná anekdota o farárovi Kuffovi, ktorú zažil. Veľmi ma prekvapilo, ako prebral toto publikum v kostole – s týmto! Vraj ho obťažovala v aute mladá prostitútka na parkovisku. Ale povedal som si – čistému je všetko čisté – nič za [...]

Vyhlasujem nový žáner starého tmárstva, presnejšie nového vinárstva

30.05.2018

Prisvojujem si autorstvo – nový žáner v novinárstve ako jej obohatenie. Všimol som si, že starí vinári, presnejšie noví novinári píšuci do internetových periodík – digitálnych – nikdy nepoužívajú a ani nepoužili na záver svojho článku žiaden link na nejakú pesničku, ktorú takýto ich článok evokuje. Robím to len ja. Neviem prečo to takto nerobia. [...]

France Macron

ONLINE: Za dva mesiace poslala Európa Kyjevu 6 miliárd eur, dieru po pomoci USA to nezacelilo

26.04.2024 06:25, aktualizované: 06:51

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

bignewspaper

Neplašte svetu škovránky v cukrovej vate nad obzorom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 96
Celková čítanosť: 280438x
Priemerná čítanosť článkov: 2921x

Autor blogu

Kategórie