Založ si blog

Neblahá bilancia – Zmrzlinové a pirôžkové porovnanie cien – kedysi a dnes

Zmrzlina kedysi a zmrzlina dnes - chuťovo to isté, no cenovo to až tak nechutí. ilustračné foto: autor

Zmrzlina kedysi a zmrzlina dnes – chuťovo to isté, no cenovo to až tak nechutí. ilustračné foto: autor

/GLOSA/

To je zlé, že človek má až takúto dobrú pamäť… Nechcem tu ísť do podnikateľov, ktorí – ak nemajú výjsť na psí tridsiatok – tak asi aj musia… Ale skôr pozrieť na legislatívne pomery, možnosti, v akých musia cenovo podnikať a čo z toho plynie pre človeka.
Dnes som si kupoval na stanici pirôžky. Chytilo ma “žrádlo”. Zjastril som tie klasické. Nostalgia. Presne tie také socialistické, ktoré bolo dostať kedysi pri vinárni na Bráne v Žiline. Vtedy stáli presne 90 „halieri“. Slivkové, makové, makovoslivkové, tvarohové, orechové… Viem to – predávala ich babka môjho kámoša Petra K… Chodievala na ne celá Žilina. Teraz stoja 50 centov – v množstevnej akcii, inak 80 centov. Dáš si dva – a si sýty. Ako som ich tak jedol, urobil som si krátku rekapituláciu – takmer mi zabehlo. Vtedy – v 80-tych rokoch bol čistý nástupný plat po odrátaní bežnej dane, alebo aj, ak chcete, bežný plat 1500 – 2000 Korún československých. Dnes je nástupný a teda aj bežný plat približne 400 Eur. Je to plat viac-menej finálny a paušálny, ktorý musíš strpieť roky a zdvihnú ti ho o tri Eurá možno až keď už chceš odísť ku konkurencii. A teraz, čáry – máry – fuk, otváram kalkulačku: 400 Eur delené 50 centov rovná sa 800 pirôžkov – si môžete dovoliť kúpiť za mesačnú výplatu. DNES.
A 1500 delené 0,90 Koruny rovná sa 1666 pirôžkov ste si mohli dovoliť – KEDYSI. Vie mi niekto vysvetliť, kde sa podelo oných 866 pirôžkov v ľudský neprospech dnes? Tak toto je tá vaša demokracia?
No a teraz so zmrzlinami. Jeden kopček zmrzliny stál korunu. Dnes stojí jeden kopček zmrzliny 1 Euro. Teda 1500 zmrzlín mínus 400 zmrzlín rovná sa rozdiel – a síce 1100 zmrzlín. Ľudia boží, ale veď vy ste moje deti ojundali v mene vašej demokracie o 1100 zmrzlín mesačne. No a takto to môžete rátať na byty, vysávače… takmer na všetko. Som zvedavý, čo – ktorý artikel – či aspoň kapusta a kel – vám výjde výhodnejšie dnes. Ďakujeme vám páni, sme v keli. Veď pri dnešnej mene ste nás devalvovali vlastne na úroveň 400 korunového socialistického platu, teda takmer štvornásobne menej. Štvornásobné zníženie životnej úrovne – teda aspoň z hľadiska “žrádlového” celkom iste áno. Na budúce urobím prepočet na kúpu bytov, tešte sa. No a teraz si ešte niečo vizionársky zaspievajme o zmrzline, bolo to síce zložené za socializmu, no ale autor bol asi vizionár, že toto takto dovidel až sem – klik https://www.youtube.com/watch?v=CJ81xkUnfUY
Po zverejnení tohto tu sa mi ale ozval kámoš. Vraj to mám prerátať aj na jeho plat. Dobre, nedbám, skúsime si teraz porovnať bývalý a terajší režim platovo na – aby to nebolo fádne – na pomery cukrovej vaty. Ako je známe – malá cukrová vata stojí jedno Euro. Kedysi stála taká istá – za socializmu – jednu korunu. A tak vám teraz niečo prevediem na pomery môjho priateľa Petra Muzikářa zo Žiliny, ktorého tak nesmierne desplantovali v minulom režime ako pracujúcu inteligenciu – až tak, že mal nástupný plat, o akom som vlastne nikdy ani nepočul – dobre teda: 1000 korún. Ja – ako robotník – som mal tiež v začiatku 80-tych rokov, ale až 1300 Kčs, no po roku praxe už 1500 a po dvoch rokoch návratu z vojenčiny až 1800. Moji rodičia – robotníci – mali 3500 Kčs a 3100 Kčs, myslím, že aj s rodinnými prídavkami na 4 deti. Opakujem – Dnes je bežný nástupný plat všade 400 – 500 Eur, ale nezdvihnú ti ho – musíš odísť.
Chcem povedať len to, že za tých Petrových 1000 korún si si mohol kúpiť 1000 cukrových vát – ale dnes len 400 až 500. Kde sa podelo oných 500 cukrových vát, ktoré tento režim – a zase – čajzol mojim deťom mesačne?
A toto je tá otázka, ktorá ma kvári. Ja viem, o chvíľu tu niekto, nejaký dôchodca napíše – pre Krista – ale ty máš len 400 Eur? No áno – rovnako ako trištvrte mladých ľudí tejto republiky. Len teda – som už starý farizej. No, čo sa tak dívate? Spamätajte sa – veď už aj dôchodky sú vyššie… Vstaneš ráno a máš zarobené…
Dávno vám hovorím – ak sa aj ozvete, že dnes beriete 1000 Eur mesačne – čo je vraj priemerný slovenský plat – tak to len potvrdzuje moje tézy, že koruna sa už dávno premenila na Euro. Teda jedna koruna vtedy – za socíka – rovná sa jedno Euro dnes. A kto má menší plat, než je 1000 Euro mesačne – má smolu. Kam nás to len doviedli?
Na záver ešte zopakujem, že dnešný nástupný plat rovná sa už finálny plat – nik ti ho už nezvýši, aj keby hrabal milióny na tvojom chrbte. Kdežto za socializmu ti dvíhali plat celkom pravidelne. Chcem povedať tiež, že kto má dnes 400 Eur plat – má to isté, ako keď si mal za socializmu 400 korún plat – a to nemal nikto. Ani sadisticky desplantovaný Peter M. – môj kámoš. Chcem povedať, že odvtedy nás dali so životnou úrovňou dvoj až trojnásobne dolu – bežných ľudí, isteže. Koho iného? Veď ešte aj výberca parkovného ti ako nejapný Džúzo dnes pri platení ironicky povie – už aj on na to podvedome prišiel: “Korunček prosím.” Lebo vie, že vyberá nekresťanské peniaza za nejapné parkovanie, ktoré bolo odjakživa zdarma – no tak to potrebuje nejako zjemniť, hanbí sa za to – tak akože s humorom – korunček. No je to reálne sakramentsky viacej.

Umlčali Arabov. Ale z Múru nárekov sa včera vyvalil mohutný balvan. . .

24.07.2018

… a to s obrovským rachotom. Som všímavý na znamenia. Raz som verejne povedal – že ak nemôžem robiť žurnalistiku práve ja – ak musím verejne mlčať, potom nech kričia za mňa tieto balvany. Bolo to pre to, že pred 12timi rokmi, zrušil župan župné noviny – hneď po slávnostne vyhraných voľbách – ani kockatohlavý krutohlav neznášajúc kultúru [...]

Farár Kuffa a horolezec Fiala – duchovné veci súvisia, lenže treba mať videnie

22.07.2018

Chcel by som vám sprístupniť túto zvláštnosť, ktorú som si povšimol za posledné dni na Slovensku. Najskôr vyšla táto pikantná anekdota o farárovi Kuffovi, ktorú zažil. Veľmi ma prekvapilo, ako prebral toto publikum v kostole – s týmto! Vraj ho obťažovala v aute mladá prostitútka na parkovisku. Ale povedal som si – čistému je všetko čisté – nič za [...]

Vyhlasujem nový žáner starého tmárstva, presnejšie nového vinárstva

30.05.2018

Prisvojujem si autorstvo – nový žáner v novinárstve ako jej obohatenie. Všimol som si, že starí vinári, presnejšie noví novinári píšuci do internetových periodík – digitálnych – nikdy nepoužívajú a ani nepoužili na záver svojho článku žiaden link na nejakú pesničku, ktorú takýto ich článok evokuje. Robím to len ja. Neviem prečo to takto nerobia. [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

bignewspaper

Neplašte svetu škovránky v cukrovej vate nad obzorom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 96
Celková čítanosť: 280063x
Priemerná čítanosť článkov: 2917x

Autor blogu

Kategórie