Založ si blog

Dušičky – Náhoda je spravodlivá, má oči a dobro nás ochraňuje – A vy – akú ju máte?

Dušičky, sviatok všechsvätých

Žilinský starý cintorín

Sú dušičky, všechsvatých – poďme sa ešte porozprávať o tom, čo neexistuje  – o Bohu, alebo aspoň o náhode.
Keď som bol na vojenčine v rokoch 1986 – 88 v Čechách – stalo sa mi toto:
Približne po roku ma pustili na dovolenku – bol som tak cieľavedomý, že som si odkladal žoldy a nemíňal ich v kantýne. Nekúpil som si ani len Tatranku ani kofolu. Kto bol na vojne – vie o čom hovorím a aké sebazapretie mám v sebe. Zároveň empatiu. Prečo?
Išiel som domov aj s tými peniazmi v obálke. Bolo to asi päťsto korún. Vtedy bol bežný nástupný plat asi 1000 Kčs.
– A ako som tak čakal na metro na stanici Florenc v Prahe, pristúpil ku mne z boku chlapík, silný hypnotizér – a začal rozprávať po slovensky. Starší odo mňa asi o päť rokov. Rozprával o svojich časoch na vojenčine, bol plný uznania. Po chvíli ma poprosil, aby som mu požičal 300 korún na vlak, lebo ho vraj okradli vo vlaku, keď zaspal – aj s dokladmi – je hladný a vraj sa potrebuje dostať domov – na Slovensko – veď sme krajania – od Považskej Bystrice. No nie? Bol som tak rozcítený, že idem domov, po tak dlhej dobe – až som mu na to naletel. Vravel, že sa mi hneď ozve, akonáhle dorazí domov a peniaze mi príde osobne vrátiť, príde do Žiliny autom – aj s úrokom.
No ále, kdeže, čakám deň, dva, tri – celú dovolenku 12 dní – kdeže… Chcel som si za tie peniaze kúpiť nejaký super civil, sníval som, ako pôjdem domov v nových rifličkách a v bunde. No, kdeže, vojde ti do cesty takýto chuj… Pripadal som si však ešte ako dvojnásobný od neho … – tak toto máš za svoje dobro – vravel som si. Na celú túto trápnu vec som sa snažil zabudnúť a aj sa mi to podarilo. Ale, teraz sa pozerajte.

Po ďalšom roku – už tesne pred tým ako ma mali pustiť do civilu – dali mi za dobré správanie opušťák na tri dni. Celý šťastný – prišiel som zase z Doupova – Karlových Varov až do Prahy.
– A ako som tak čakal na metro na stanici Florenc v Prahe, pristúpil ku mne z boku chlapík – silný hypnotizér – a začal rozprávať po slovensky. Starší odo mňa asi o päť rokov. Rozprával o svojich časoch na vojenčine, bol plný uznania. Po chvíli ma poprosil, aby som mu požičal 300 korún na vlak, lebo ho vraj okradli vo vlaku, keď zaspal – aj s dokladmi – je hladný a vraj sa potrebuje dostať domov – na Slovensko – veď sme krajania – od Považskej Bystrice. No nie?
Nespoznal ma – ale z tejto náhody sa mi v prvej chvíli zakrútila hlava. Znelo mi to všetko ako ozvena de javu. Nemohol som tomu ani uveriť. Myslel som, že snívam. Mal som pocit, že ak nesnívam – potom som ale VYVOLENÝ, Hombre a že jenom já mám jízvu na boku a mé jméno je Šejn. Začul som vo vnútornom sluchu tiahlu harmoniku z filmi Vtedy na Západe https://www.youtube.com/watch?v=lyuwBW9lNa8 Tento kretén tam obťažoval a klamal rozľútených a vyhúkaných vojáčikov, ktorí sa dostali po dlhom čase medzi bežných ľudí – minimálne už rok. Ten istý scenár, ten istý hlas, ten istý chlapík, vôbec sa nezmenil. Len ja som sa už zmenil – bol som už mazák, mal som aj dlhšie vlasy, bol som aj inak upravený – nie už ako zobák – a on – zrejme už takto odrbal toľko ľudí, že už aj zabudol – KOHO. I do mňa „vešli jedy“, ale pustiť som sa do neho nemohol, za to by som dostal ihneď vojenského prokurátora a tú najťažšiu basu v republike – vojenskú – v Plzni na Borech. Ale v hlave mi v zlomku sekundy vzkrsol takýto rozvědčícky, kruciférsky antiplán: Nikdy som nebonzoval – ale tu som musel urobiť výnimku.
„No nemám drobné, poď so mnou ku pokladni, tam to rozmeníme – to vieš, že ti požičiam, no, nenechám ťa tu predsa takto utrápeného ponevierať sa po studenej – večernej Prahe…“
A keď sme boli už pri tej pokladni – kúpil som si lístok na vlak – a pokladníčke nenápadne tíško cez pery povedal, aby zavolala políciu, že ten za mnou je „krípl“ a že ho zdržím na nástupišti č. 15. Tá, keď som povedal „krípl“, hneď poňala, o čo ide, ktorá bije… Lebo takto sme si navzájom nadávali v kasárňach – buď len do mantákov a v horšom prípade aj do kríplov. Z anglického to creep – teda – plaziť sa – metafora – byť ako had.
A tak som ho zobral so sebou, že mi napíše to jeho meno a adresu na nástupišti – aj minule mi to takto spravodlivo navrhol – a tam mu potom aj požičiam tie peniaze… Som asi dobrý herec, lebo aj režisér Roháček sa na tomto zrehlil v krčme pri káve – naletel na to ani zhladovaná vrana z Doupova. Takýto bleskový a jednoduchý plán… Čakali sme tam 5 – 10 minút – už sa to nedalo viacej ani zdržovať – a najednou sa vynoril spoza davu lidí takovej vysokej polda s rudejma výložkama a přišel rovnou k nám i začal nás legitimovať. Jeho hneď na základe „vobčanky“ zatkol a začal odvádzať na okrsok – mňa nechal tak. Ešte stále som váhal… Pozrel sa mi do očí – a zrazu, akoby v nich niečo zbadal. „Tak pojeď i ty, koukám – něco nám také řekneš…“ Bol bystrejší než Hercule Poirot.
Na polícii som vypovedal a tamten – keď to počul – až vtedy ma spoznal a od strachu, tej irónie – pochopil, že jsem VŠUDEBÍLEK, big newspaper a dítě NÁHODY –
doznal to.
Tak toto je môj príbeh z vojenčiny. Nikdy som ho nikomu nepovedal až na výnimky. Žilinčan Dodo Budzák, ktorý bol na tom útvare tiež, sa veľmi zasmial. a najmä kámoš Honza Kohoutek – vekslák z Teplíc mi řekl:
„Tak ten ti tedy múže hezky podekovat, žes ho dostal do lochu, ty vole…“
A čo??? Náhoda ma na to priam nabádala. V živote som nebonzoval – ale toto mi nedalo – nechať si újsť – takúto poviedku nedotiahnúť do oficiálneho konca. Však by mi to ani nikdy nik neuveril – ak by to nebolo spísané českými žandármi. Chcel som tiež pomstiť všetkých tých vojáčikov, ktorých tento vožrala odrbal. A tento príbeh, priatelia, sa rozšíril po celej Praze, vykríkali ho aj kameloti Večerní Prahy na Václaváku. Přijelo i hlášení na útvar vo tom, jako Lojza vodrbal mistrného podvodníka – a tendlenc ten příběh si vosobně nechal vode mně vyprávět ve své big kanceláři aj náš útvarovej vojenskej kontráš, jelikož se mu to zdálo bejt poněkud lepčí, než-li Třicet případu majora Zemana… No jo, hele, Franta. Tak tos mně tedy dovopravdy ale udivil, no jo, hele, Lojzíku…
Do prdele, bacha na TVOU NÁHODU https://www.facebook.com/alojz.mintal/videos/vb.100000292938724/1049060108447077/?type=3

Umlčali Arabov. Ale z Múru nárekov sa včera vyvalil mohutný balvan. . .

24.07.2018

… a to s obrovským rachotom. Som všímavý na znamenia. Raz som verejne povedal – že ak nemôžem robiť žurnalistiku práve ja – ak musím verejne mlčať, potom nech kričia za mňa tieto balvany. Bolo to pre to, že pred 12timi rokmi, zrušil župan župné noviny – hneď po slávnostne vyhraných voľbách – ani kockatohlavý krutohlav neznášajúc kultúru [...]

Farár Kuffa a horolezec Fiala – duchovné veci súvisia, lenže treba mať videnie

22.07.2018

Chcel by som vám sprístupniť túto zvláštnosť, ktorú som si povšimol za posledné dni na Slovensku. Najskôr vyšla táto pikantná anekdota o farárovi Kuffovi, ktorú zažil. Veľmi ma prekvapilo, ako prebral toto publikum v kostole – s týmto! Vraj ho obťažovala v aute mladá prostitútka na parkovisku. Ale povedal som si – čistému je všetko čisté – nič za [...]

Vyhlasujem nový žáner starého tmárstva, presnejšie nového vinárstva

30.05.2018

Prisvojujem si autorstvo – nový žáner v novinárstve ako jej obohatenie. Všimol som si, že starí vinári, presnejšie noví novinári píšuci do internetových periodík – digitálnych – nikdy nepoužívajú a ani nepoužili na záver svojho článku žiaden link na nejakú pesničku, ktorú takýto ich článok evokuje. Robím to len ja. Neviem prečo to takto nerobia. [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

bignewspaper

Neplašte svetu škovránky v cukrovej vate nad obzorom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 96
Celková čítanosť: 280049x
Priemerná čítanosť článkov: 2917x

Autor blogu

Kategórie